Loopgroep Stiens traint op maandagavond 19.45-21.00, woensdagavond 19.00-20.00, 20.10-21.25
Locatie sportcentrum it Gryn aan de Ieleane. Voor informatie of proefles: a.visserman@gmail.com

maandag 26 maart 2012

LOPEN IN HET HOGE NOORDEN

Omdat ik mij vandaag een beetje “gastvrouw” voel van onze loopgroep een klein verslag van mij vanuit Ferwert. Vandaag staat er 26 km op het programma, een route in het Hoge Noorden. Hier meestal een koele harde wind, maar vandaag niets van dit alles. De zon is er al en met windkracht 3 a 4 is het een perfecte dag. Aanwezig zijn Herman,Jurjen,Koos,William,Marijke en ondergetekende. Jurjen; onze man met de marathon-ervaring, komt in zone 2 al lopend vanaf zijn huis naar De Rijp 2. Hij heeft de warming-up dus al gedaan en staat te popelen om van start te gaan. Als tweede man die ook al een warming-up heeft gedaan, meldt Herman zich. Hij dacht laat mij eens lekker alle spieren los fietsen en was vanuit Oudebildtzijl op de fiets. Het is een eer om deze top-sporters te ontvangen. Wachten is dan op de groep uit Stiens, die moeten voor het eerst naar het Hoge Noorden rijden en denken dat in 8 min te doen. Ik denk dat zelf ook altijd, vandaar dat ik vaak als laatste aansluit bij de training. We zijn zeer benieuwd hoeveel personen uit de auto komen, aangezien William donderdag op z’n werk zijn enkel heeft verstuikt. Maar mede door goede verzorging van Gerarda en een consult van onze verzorgster Marijke is William toch meegekomen! Wat zouden we ook zijn zonder onze grote organisator! Een blij welkom en door Marijke nog een extra tape aangelegd, kunnen we daarna eindelijk van start. Nee, toch niet, Herman, onze man met alle digitale informatie, wil toch z’n eigen drinken mee en ja, hoe moet die riem ook alweer om? Ondertussen kan Jurjen dan ook niet meer stil staan, hij borrelt van energie en kan niet wachten om ons zijn mooie uitgestippelde route te laten zien.
Om 8.45 uur maakt mijn dochter Sanne-Jouk nog een foto van ons en dan mogen we eindelijk lopen…… Voor sommigen onder ons was woensdag de laatste training en dus willen we graag kilometers maken. De klokjes worden ingesteld en dan op naar de zeedijk. De groep is wat druk, dus zo nu en dan wijs ik ze even op de mooie omgeving waarin we lopen! De route-planner Jurjen loopt voorop en stelt voor zo nu en dan de zeedijk even op en af te gaan, als training voor de Slachte-brug. Bij deze beklimming laten we zone 2 even achter ons…. William wordt gewaarschuwd voorzichtig over de roosters te gaan, Marijke heeft geen extra tape mee voor onderweg! Hij loopt ondanks de blessure ontzettend soepel. Zelf heeft hij het gevoel dat hij met z’n ene been in een soort skischoen zit vanwege de tape. Maar William houdt van uitdaging en is een bikkel, dus weer een ervaring erbij!


Gezamenlijk lopen in deze prachtige omgeving, dan vliegt de tijd voorbij. Voor we het weten zijn we al bij de verzorgingspost. Jelle, de zoon van Jurjen verwelkomt ons met Extran en heerlijke ontbijtkoek. Deze koek is dus het geheim van Jurjen z’n krachten. Nog wat kledingstukken worden bij Jelle achtergelaten en dan snel weer verder. We lopen naar Lichtaard, een idyllisch dorp, of lijkt dat nu zo door het mooie lente-weer. Dan vervolgen we de route richting Hogebeintum. Jurjen en Herman zijn uit zicht, maar gelukkig op de terp treffen we elkaar. Na de beklimming van de hoogste terp van Friesland en Nederland( 8,8 meter boven het NAP) is dit voor ons het toetje van deze tocht. Toch moeten we nog de laatste kilometers naar De Rijp 2, en dat is zwaar, zeker als je loopt met één skischoen. Gelukkig moeten we even stoppen, want Jurjen moet eerste hulp verrichten bij een schaap dat er niet al te fit bij ligt. Het lijkt allemaal mee te vallen, het schaap voegt zich alweer z’n vrienden. William heeft het zwaar en oppert of je niet beter een schaap kunt zijn, dan krijg je steun en hulp…. Maar het einde is in zicht, dus nog even doorzetten. Zo rond half 12 zijn we weer thuis. Blij en voldaan nog even gezamenlijk een kop koffie drinken en nog wat tips uitwisselen. Rond 12 uur vertrekt Jurjen lopend en Herman op de fiets voor een cooling down. William mag languit op de achterbank bij Koos en Marijke richting Stiens. Oohh ja, vergeet nog te melden dat we 27 km hebben gelopen… wat zal de trainer trots op ons zijn!
Een sportieve loopgroet uit het hoge noorden!

Anja

Geen opmerkingen:

Een reactie posten